tisdag 1 december 2015

Mörk kladdkaka, chokladbollssmet och chokladganache!

Här kommer recept på ett lyckat experiment från min del hihi.. Var sugen på följande; kladdkaka med smält mörk choklad i, chokladbollar och vit choklad. Tänkte attd et var lika bra att prova göra allt som en tårta, gott+gott+gott ;-) . Botten är alltså min favorit kladdkaka med smält mörk choklad och lite kaffe i. På den är det en chokladbollsmet med lite extra kakao, kaffe och salt i och över den en vit chokladganache och ett berg av syrliga röda vinbär. Blev sjukt gott!!! Så denna måste ni verkligen baka!!



Sandras More is more tårta :
Kladdkaka:
100 g mörk choklad 86% kakao
100 g normalsaltat smör
0,5 tsk salt
1,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 stora ägg
0,5 dl kaffe

Ugn 200 grader.
Smörj och klä en form med bakplåtspapper (min var 18-19 cm i diameter). 
Smält smöret ihop med saltet, bryt ned chokladen och låt den också smälta. Ta av från plattan och blanda ned strösocker och rör om. Tillsätt övriga ingredienser och rör om. Häll smeten i formen och grädda 10-13 minuter på ett galler i mitten av ugnen. Låt svalna och ställ den sedan frysen i några timmar.

Chokladbollsmet:
3 dl havregryn
1 dl strösocker
100 g normalsaltat smör
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
3 msk kaffe

Blanda ihop till en smet tills havregrynen är lite krossade. Bred smeten jämnt över kladdkakan och ställ i kylen.

Vit chokladganache:
3/4 vispgrädde
150 g vit choklad

Koka upp grädden i en kastrull och häll den sedan direkt över den vita chokladen och rör om. Häll ganachen över den kalla tårtan. 
Låt stå i kyl ca 2 timmar och stelna. 
Ta fram tårtan 30 minuter före den ska ätas och servera med vaniljglass eller grädde.



Ha det fint och ta och baka denna nu! :-)

1 kommentar: