måndag 13 juli 2015

Kolapaj med grädde, daim och hallon

Kom på att jag glömt bort att lägga upp receptet på den här supergoda kola och daimpajen jag bakade till midsommarafton! Den är helt klart en ny favorit, hittade ett recept men dubblade kolasmeten, tillsatte lite salt, vanilj, grädde och hallon. Mums! Här får ni mitt recept :-)




Kolapaj med vispad grädde, daim och hallon
3 dl vetemjöl
100 g normalsaltat smör
1 äggula
1/2 dl florsocker
1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Nyp ihop till en pajdeg. Kavla ut på mjölat bakbord och lägg sedan den i en pajform ca 23 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och ställ sedan in i kylen 30 minuter. Grädda pajskalet i mitten av ugnen 20-25 minuter. 
Gör under tiden kolasmeten: 

115g normalsaltat smör
2 1/4 dl farinsocker
1,5 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl salt
1 1/4 dl vispgrädde

Smält smöret i en kastrull. Rör ner övriga ingredienser. Låt puttra under omrörning ca 5 minuter.

Ta ut pajskalet ur ugnen och häll ned kolasmeten. Grädda längst ner i ugnen ca 12-13 minuter.
Låt pajen stå i kylen några timmar. Spritsa eller ha vispgrädde på sidan av kakan, hacka daim och strö över + hallon. Jag lät pajen stå framme 45 minuter innan vi åt av den så att kolan är mjuk. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar