Kolapaj med vispad grädde, daim och hallon
3 dl vetemjöl
100 g normalsaltat smör
1 äggula
1/2 dl florsocker
1/2 tsk salt
Sätt ugnen på 175 grader.
Nyp ihop till en pajdeg. Kavla ut på mjölat bakbord och lägg sedan den i en pajform ca 23 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och ställ sedan in i kylen 30 minuter. Grädda pajskalet i mitten av ugnen 20-25 minuter.
Gör under tiden kolasmeten:
115g normalsaltat smör
2 1/4 dl farinsocker
1,5 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl salt
1 1/4 dl vispgrädde
Smält smöret i en kastrull. Rör ner övriga ingredienser. Låt puttra under omrörning ca 5 minuter.
Ta ut pajskalet ur ugnen och häll ned kolasmeten. Grädda längst ner i ugnen ca 12-13 minuter.
Låt pajen stå i kylen några timmar. Spritsa eller ha vispgrädde på sidan av kakan, hacka daim och strö över + hallon. Jag lät pajen stå framme 45 minuter innan vi åt av den så att kolan är mjuk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar