torsdag 12 november 2015

Brownie med kola, nötter och chokladganache

Bakade dessa godingar i helgen, enkelt och så himla gott. Passade perfekt med vispgrädde och glass till som efterrätt :-) . Gjorde  halva formen med salta cashew- och jordnötter på lagret i och den andra utan så att alla ville och kunde smaka :-) .



Mina brownies med kola och chokladganache

Brownie/kladdkaka-botten:
125 g normalsaltat smör
50 g mörk choklad (jag använde 55%ig)
1,25 dl kakao
2 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
1 stort ägg
0,5 dl kallt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt

Kolafyllning: ca 230 g mjuka gräddkolor
0,5 dl grädde, någon nypa salt. Salta cashew-och jordnötter om man vill.

Chokladganache: 150 g mörk choklad (använde 55%ig här med)
1,5 msk grädde, 1,5 msk normalsaltat smör.

Botten: Ugn 175 grader. Klä en form 20*20 cm med bakpapper i både botten och runt kanterna. Smält smöret i en kastrull tillsammans med chokladen och saltet.
Blanda i en bunke ihop kakao, strösocker, och vaniljsocker. Häll i smör och chokladsmeten och rör om. Tillsätt sedan ägg, kaffe och vetemjöl. Rör om ordentligt och häll sedan smeten i formen och bred den jämnt i formen. Grädda på ett galler mitt i ugnen ca 15-18 minuter. Låt svalna i formen helt. Smält kolan tillsammans med vispgrädden och saltet en skål över ett vattenbad och rör om då och då tills allt smält ihop. Fördela över kakan och strö eventuellt över salta nötter och tryck ned dem lite lätt i kolan. Låt stelna i kyl 30 minuter. Smält chokladen tillsammans med grädden och smöret i en skål över vattenbad och värm några minuter. Blanda det väl och häll över kolan och bred ut. Låt stå i kylen 2 timmar innan du skär kakan i bitar.


Prova att baka dessa nu, passar ju perfekt även att servera den som en tårta på kalas :-) .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar